Sezon na grilla oznacza oczywiście kiełbaski, karkówki i inne rodzaje mięsa. Trzeba jednak pamiętać o tym, że warzywa przyrządzone na ruszcie mogą smakować równie dobrze, a nawet jeszcze lepiej. Papryka, bakłażan, ziemniaki i cukinia to świetne przykłady warzyw idealnych na grilla, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso lub być dla niego zdrowym dodatkiem.
Proponujemy przepis na grillowaną cukinię z serem kozim. Jest to wspaniałe połączenie smakowe, które jednocześnie dostarcza ważnych składników odżywczych. Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Będzie idealnym dodatkiem na grilla dla osób chcących schudnąć lub mających problemy z trawieniem. Z powodzeniem mogą ją jeść także małe dzieci. Znajdujący się w przepisie ser kozi to wspaniałe źródło białka, cynku oraz kwasu foliowego, oraz witamin z grupy B i A. Nasz przepis na grillowaną cukinię łączy w sobie zdrowie z pysznym smakiem.