Łosoś jest powszechnie kojarzony ze znakomitym smakiem i znajduje się wśród najchętniej kupowanych w Polsce ryb. Dla jej wielbicieli sklepy prezentują w swojej ofercie bogaty wybór tego gatunku w postaci filetów, dzwonków czy tuszek. Nabędziemy go nie tylko w formie świeżej, ale również wędzonej, mrożonej albo w puszce. Jest także częstym składnikiem dań gotowych. Co najistotniejsze zaś - z przyjemnościami podniebienia idą w parze wartości odżywcze, dlatego w Moms Club zachęcamy do skosztowania łososia w pysznym oraz zdrowym wariancie buddha bowl.
Dlaczego do przepisu Moms Club na buddha bowl zdecydowaliśmy się włączyć łososia? Ponieważ jest to ryba, którą zdecydowanie warto jeść. Jest on wyjątkowo bogaty w białko, zawiera również egzogenne aminokwasy, niewytwarzane w organizmie: walinę, leucynę, izoleucynę i lizynę.
Jeżeli do przygotowania buddha bowl wykorzystasz łososia, stworzysz smaczne danie będące zarazem fenomenalnym źródłem kwasów tłuszczowych, w tym także słynnych kwasów omega-3. Są one niezwykle cenne dla organizmu człowieka, a lista ich dobroczynnego oddziaływania na nasze ciało jest naprawdę długa. Przyczyniają się one między innymi do normalizowania ciśnienia krwi i zmniejszenia stężenia triacylogliceroli w osoczu, działają przeciwzapalne i przeciwalergiczne, oddziałują przeciwnowotworowo i są naszym sprzymierzeńcem w walce z problemami skóry.
Moms Club zaprasza do zapoznania się z przepisem na kolorową, aromatyczną i sycącą buddha bowl z łososiem!