dodaj do ulubionych
Składniki na 4 porcje
2 puszki białej fasoli
100 g boczku
250 g kiełbasy chudej
1 mały koncentrat pomidorowy
1 passata pomidorowa
2 ząbki czosnku
1 cebula
olej do smażenia
Po jednej łyżeczce: majeranku i papryki słodkiej
sól i pieprz
3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklij. Dodaj pokrojony drobno boczek i kiełbasę, podsmaż. Następnie dodaj przecier i passatę, wymieszaj i gotuj przez ok. 20-30 minut regularnie mieszając. Pod koniec gotowania dodaj fasolę, dopraw do smaku majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Podaj z grzankami z razowej bagietki.
Fasolka po bretońsku to doskonale znane danie w polskiej kuchni. Składa się oczywiście z fasoli gotowanej w sosie pomidorowym. Innymi dodatkami zazwyczaj jest mięso (boczek lub kiełbasa), cebula, czosnek oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.
Przepis Mom’s Club na zdrową fasolkę po bretońsku to pomysł na tradycyjne polskie danie pełne ważnych składników odżywczych, które zapewnią domownikom energię na resztę dnia. Fasola, która jest podstawą tego dania, to niesamowicie wartościowa roślina, w którą warto wzbogacić codzienną dietę. Zawiera ona liczne minerały, witaminy z grupy B oraz jest bogata w błonnik. Zdrowa fasolka po bretońsku to szybki i prosty przepis - mimo, że nie będzie on wymagał dużo czasu na przygotowanie, to danie będzie smakowało fenomenalnie.