PolskiAngielski
Strona główna » Przepisy » Przepisy » Fasolka po bretońsku » Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Składniki na 4 porcje

 

2 puszki białej fasoli

100 g boczku

250 g kiełbasy chudej

1 mały koncentrat pomidorowy

1 passata pomidorowa

2 ząbki czosnku

1 cebula

olej do smażenia

Po jednej łyżeczce: majeranku i papryki słodkiej

sól i pieprz

3 liście laurowe, 4 ziela angielskie

 

Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklij. Dodaj pokrojony drobno boczek i kiełbasę, podsmaż. Następnie dodaj przecier i passatę, wymieszaj i gotuj przez ok. 20-30 minut regularnie mieszając. Pod koniec gotowania dodaj fasolę, dopraw do smaku majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Podaj z grzankami z razowej bagietki.

Fasolka po bretońsku to doskonale znane danie w polskiej kuchni. Składa się oczywiście z fasoli gotowanej w sosie pomidorowym. Innymi dodatkami zazwyczaj jest mięso (boczek lub kiełbasa), cebula, czosnek oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek.

Zdrowa fasolka po bretońsku według Mom’s Club

Przepis Mom’s Club na zdrową fasolkę po bretońsku to pomysł na tradycyjne polskie danie pełne ważnych składników odżywczych, które zapewnią domownikom energię na resztę dnia. Fasola, która jest podstawą tego dania, to niesamowicie wartościowa roślina, w którą warto wzbogacić codzienną dietę. Zawiera ona liczne minerały, witaminy z grupy B oraz jest bogata w błonnik. Zdrowa fasolka po bretońsku to szybki i prosty przepis - mimo, że nie będzie on wymagał dużo czasu na przygotowanie, to danie będzie smakowało fenomenalnie.


Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię
o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies oraz przetwarzanie danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu