Strona główna » Przepisy » Szakszuka ze szpinakiem i fetą » Szakszuka ze szpinakiem i fetą

Szakszuka ze szpinakiem i fetą

dodaj do ulubionych

Składniki (2 porcje):

3 jajka

150 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego)

100 g sera feta

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

½ łyżeczki papryki słodkiej

Szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

Sól i pieprz do smaku

4–5 pomidorków koktajlowych lub 1 mały pomidor (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę.

Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.

Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż 30 sekund.

Wrzuć szpinak i duś, aż zwiędnie (jeśli mrożony – odparuj wodę).

Dodaj paprykę słodką, opcjonalnie ostrą, wymieszaj.

Pokrusz fetę i dodaj do szpinaku.

Zrób na patelni 3 wgłębienia i wbij jajka.

Przykryj i smaż na małym ogniu 4–6 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

Dodaj pokrojone pomidorki (jeśli używasz).

Dopraw solą i pieprzem (uważaj z solą — feta jest słona).

Kalorie i makroskładniki (na 1 porcję, z przepisu na 2 porcje)

(wartości przybliżone)

1 porcja (~330–350 kcal)

Białko: ~21 g

Tłuszcze: ~24 g

Węglowodany: ~6–7 g

  • Błonnik: ~2 g

Newsletter

 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies oraz przetwarzanie danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu