dodaj do ulubionych
3 jajka
150 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego)
100 g sera feta
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki papryki słodkiej
Szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
4–5 pomidorków koktajlowych lub 1 mały pomidor (opcjonalnie)
Na patelni rozgrzej oliwę.
Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż 30 sekund.
Wrzuć szpinak i duś, aż zwiędnie (jeśli mrożony – odparuj wodę).
Dodaj paprykę słodką, opcjonalnie ostrą, wymieszaj.
Pokrusz fetę i dodaj do szpinaku.
Zrób na patelni 3 wgłębienia i wbij jajka.
Przykryj i smaż na małym ogniu 4–6 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Dodaj pokrojone pomidorki (jeśli używasz).
Dopraw solą i pieprzem (uważaj z solą — feta jest słona).
(wartości przybliżone)
Białko: ~21 g
Tłuszcze: ~24 g
Węglowodany: ~6–7 g
Błonnik: ~2 g