Proces pieczenia może wydobyć z pewnych warzyw smaki, których nigdy nie poczulibyśmy podczas jedzenia ich na surowo. Mowa tutaj przede wszystkim o pomidorach i papryce! Odpowiednia obróbka termiczna sprawia, że stają się one zdecydowanie bardziej aromatyczne. Nasz przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów i papryki z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom!
Zupą krem z pieczonych pomidorów i papryki chętnie zajadają się nawet sceptycy roślinnych potraw. Na czym polega sekret tej potrawy? Przede wszystkim w nutach umami, które można znaleźć w pomidorach. Proces pieczenia wydobywa z nich pełnię smaku, często określanego jako “rosołowy” lub “mięsny”. Z kolei dodatek pieczonej papryki w fit kremie z pomidorów sprawia, że w każdej kolejnej łyżce można wyczuć wyjątkowy posmak wędzenia. Tej potrawy nie powinno zabraknąć w Waszym codziennym jadłospisie!