Strona główna » Przepisy » Zupa krem z pieczonej dyni » Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

dodaj do ulubionych


Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 papryka żółta (lub czerwona)
  • 1 większa cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 l bulionu (lub osolonej wody)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 75 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie mielony imbir, grzanki i pestki dyni.
Sposób przygotowania
Warzywa umyj, pokrój i rozłóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, posól i wymieszaj tak by warzywa obtoczyły się w oliwie i soli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200’ przez 40 min. W rondlu podgrzej bulion, dodaj upieczone warzywa, przyprawy i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj warzywa na krem. Jeśli jest potrzeba dopraw do smaku. Podawaj z grzankami i pestkami dyni.

Całość ok 2415g
Białko: 18,3g
Tłuszcze: 36g
Węglowodany: 70,g
Ilość składników na około 6 porcji


 
alt
Newsletter

 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies oraz przetwarzanie danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu