Szakszuka to doskonale znane i uwielbiane na całym świecie danie, które wywodzi się z północnej Afryki. Składa się głównie z jajek i sosu pomidorowego. Warto zaznaczyć, że aktualnie nie ma jednego uniwersalnego przepisu na szakszukę. Mogą się one mniej lub bardziej różnić pod względem pojedynczych składników, lub użytych przypraw. Popularnym doborem idealnie pasującym do szakszuki są zazwyczaj kmin rzymski, chili czy wędzona papryka
Proponowany przez nas przepis na szakszukę to wspaniały pomysł na szybkie i wartościowe śniadanie, które zapewni zastrzyk energii na dobry początek dnia. Dzięki wykorzystaniu sosu pomidorowego dostarczamy do organizmu cenne witaminy, między innymi C, B, K oraz PP. Jest to także źródło wielu pierwiastków mineralnych takich jak potas. Jajka znajdujące się w szakszuce są kolejnym doskonałym źródłem wielu witamin, ale co ważniejsze - również i białka. Z przepisem na szakszukę od Mom’s Club dostarczysz swojemu organizmowi mnóstwo wartościowych składników odżywczych!