Składniki (na 1–2 porcje):
- 100–150 g tofu naturalnego (lub wędzonego)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- Szczypta chili (opcjonalnie)
- Mix sałat (rukola, szpinak, roszponka – co lubisz)
- 1/2 ogórka
- 1/2 awokado
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 1/4 czerwonej cebuli (cienko pokrojona)
- Opcjonalnie: garść kiełków, pestki dyni, sezam
Dressing (prosty i dobry!):
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego
- Szczypta soli, pieprzu, szczypta miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Tofu pokrój w kostkę i delikatnie odsącz ręcznikiem papierowym.Wymieszaj tofu z przyprawami i sosem sojowym, odstaw na kilka minut (lub dłużej).
Podsmaż tofu na patelni na złoto – najlepiej na patelni teflonowej lub z nieprzywierającą powłoką, bez dodatku dużej ilości tłuszczu.
W misce wymieszaj wszystkie warzywa + dressing.
Na wierzch połóż ciepłe tofu i opcjonalnie posyp sezamem lub pestkami.
Wartości odżywcze (orientacyjne):
Kalorie: 420 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 15 g