Strona główna » Przepisy » Sałatka z tofu i warzywami » Sałatka z tofu i warzywami

Sałatka z tofu i warzywami

dodaj do ulubionych

Składniki (na 1–2 porcje):

  • 100–150 g tofu naturalnego (lub wędzonego)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • Szczypta chili (opcjonalnie)
  • Mix sałat (rukola, szpinak, roszponka – co lubisz)
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 awokado
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli (cienko pokrojona)
  • Opcjonalnie: garść kiełków, pestki dyni, sezam

Dressing (prosty i dobry!):

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • Szczypta soli, pieprzu, szczypta miodu lub syropu klonowego

 

 Przygotowanie:

Tofu pokrój w kostkę i delikatnie odsącz ręcznikiem papierowym.
Wymieszaj tofu z przyprawami i sosem sojowym, odstaw na kilka minut (lub dłużej).
Podsmaż tofu na patelni na złoto – najlepiej na patelni teflonowej lub z nieprzywierającą powłoką, bez dodatku dużej ilości tłuszczu.
W misce wymieszaj wszystkie warzywa + dressing.
Na wierzch połóż ciepłe tofu i opcjonalnie posyp sezamem lub pestkami.

 

 Wartości odżywcze (orientacyjne):

Kalorie: 420 kcal

Białko: 23 g

Tłuszcze: 27 g

Węglowodany: 15 g

 

Newsletter

 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies oraz przetwarzanie danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu