Strona główna » Przepisy » Orzo z krewetkami, brokułem, groszkiem i cytrynowym sosem » Orzo z krewetkami, brokułem, groszkiem i cytrynowym sosem

Orzo z krewetkami, brokułem, groszkiem i cytrynowym sosem

dodaj do ulubionych

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g makaronu orzo (pełnoziarnisty lub klasyczny)
  • 200 g obranych krewetek
  • 1 mały brokuł (różyczki)
  • 100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • Garść świeżego szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, szczypta chili (opcjonalnie)
  • Świeże zioła: pietruszka, koper
  • (opcjonalnie) 1 łyżka prażonych pestek dyni/słonecznika


Przygotowanie:

Orzo ugotuj al dente, zachowując odrobinę wody z gotowania.

Brokuł i groszek: W osobnym garnku ugotuj brokuł na parze lub w osolonej wodzie (ok. 4-5 minut). W ostatnich 2 minutach dodaj groszek, aby się podgrzał.

Krewetki: Na patelni podsmaż czosnek na oliwie, dodaj krewetki i smaż 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą, pieprzem i chili.

Warzywa: Dodaj na patelnię ugotowane brokuły, groszek, pomidorki i szpinak. Podsmażaj chwilę, aż szpinak zwiędnie.

Sos: Zdejmij patelnię z ognia, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz odrobinę wody z makaronu, aby powstał lekki sos.

Łączenie: Wymieszaj wszystko z ugotowanym orzo, posyp ziołami i opcjonalnie pestkami.

 

Wartości odżywcze (1 porcja, przybliżone):

  • Białko: ~35 g

  • Węglowodany: ~35 g

  • Tłuszcze: ~10-12 g

  • Kalorie: ~350 kcal

Newsletter

 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies oraz przetwarzanie danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu