Strona główna » Przepisy » Meksykańskie Muffinki z Tortilli » Meksykańskie Muffinki z Tortilli

Meksykańskie Muffinki z Tortilli

dodaj do ulubionych

🌮 Meksykańskie Muffinki z Tortilli

Składniki:

Spód:

  • 3 duże tortille pszenne lub pełnoziarniste

  • odrobina oleju (do natłuszczenia formy)

Nadzienie:

  • 200 g mielonego mięsa (najlepiej z indyka, wołowiny lub chudej wieprzowiny)

  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (ok. 120 g)

  • 1/2 puszki kukurydzy (ok. 120 g)

  • 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej

  • 1/2 cebuli, posiekanej

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty

  • 1 łyżeczka przyprawy do taco (lub: kmin rzymski, papryka wędzona, oregano, chili)

  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 50–70 g startego sera (cheddar, mozzarella lub miks)

  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

Formę do muffinek natłuść lekko olejem.

Tortille potnij na 4 części każdą i wyłóż nimi wgłębienia formy – tak, żeby powstały miseczki. Możesz wykroić kształt koła, przykładając szklankę lub kubek.

Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso i smaż do zarumienienia.

Dodaj paprykę, fasolę, kukurydzę, przyprawy i koncentrat – duś całość przez kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw do smaku.

Nakładaj farsz do tortillowych miseczek, posyp serem.

Piecz przez ok. 15–20 minut – aż tortilla się zarumieni, a ser rozpuści.

Po upieczeniu posyp zieleniną i podawaj np. z kleksem jogurtu naturalnego lub guacamole.


🔁 Wariacje:

Zamiast mięsa: soczewica, tofu lub tylko warzywa (fit wege wersja).

Ostre? Dorzuć jalapeño albo ostrą salsę.

Można zamrozić i podgrzać w piekarniku/tosterze.

 

Na 1 muffinkę (z 8):

Kalorie Białko Węgle Tłuszcz
188 kcal 11.8 g 19.6 g 6.8 g

To całkiem fajny balans – sporo białka, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze. Świetna przekąska po treningu albo lekki lunch!


Z jednej tortilli wychodzą 4 spody do muffinek, ze skrawków tortilli możesz zrobić domowe nachosy, wystarczy polać je oliwą i przyprawić według uznania, włożyć na kilka minut do piekarnika i meksykańska uczta gotowa!

 

alt
Newsletter

 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies oraz przetwarzanie danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu