🌮 Meksykańskie Muffinki z Tortilli
Składniki:
Spód:
-
3 duże tortille pszenne lub pełnoziarniste
-
odrobina oleju (do natłuszczenia formy)
Nadzienie:
-
200 g mielonego mięsa (najlepiej z indyka, wołowiny lub chudej wieprzowiny)
-
1/2 puszki czerwonej fasoli (ok. 120 g)
-
1/2 puszki kukurydzy (ok. 120 g)
-
1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej
-
1/2 cebuli, posiekanej
-
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
-
1 łyżeczka przyprawy do taco (lub: kmin rzymski, papryka wędzona, oregano, chili)
-
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
-
50–70 g startego sera (cheddar, mozzarella lub miks)
-
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Formę do muffinek natłuść lekko olejem.
Tortille potnij na 4 części każdą i wyłóż nimi wgłębienia formy – tak, żeby powstały miseczki. Możesz wykroić kształt koła, przykładając szklankę lub kubek.
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso i smaż do zarumienienia.
Dodaj paprykę, fasolę, kukurydzę, przyprawy i koncentrat – duś całość przez kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw do smaku.
Nakładaj farsz do tortillowych miseczek, posyp serem.
Piecz przez ok. 15–20 minut – aż tortilla się zarumieni, a ser rozpuści.
Po upieczeniu posyp zieleniną i podawaj np. z kleksem jogurtu naturalnego lub guacamole.
🔁 Wariacje:
Zamiast mięsa: soczewica, tofu lub tylko warzywa (fit wege wersja).
Ostre? Dorzuć jalapeño albo ostrą salsę.
Można zamrozić i podgrzać w piekarniku/tosterze.
Na 1 muffinkę (z 8):
Kalorie | Białko | Węgle | Tłuszcz |
---|---|---|---|
188 kcal | 11.8 g | 19.6 g | 6.8 g |
To całkiem fajny balans – sporo białka, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze. Świetna przekąska po treningu albo lekki lunch!
Z jednej tortilli wychodzą 4 spody do muffinek, ze skrawków tortilli możesz zrobić domowe nachosy, wystarczy polać je oliwą i przyprawić według uznania, włożyć na kilka minut do piekarnika i meksykańska uczta gotowa!
