dodaj do ulubionych
Składniki:
300 g makaronu (penne lub rigatoni)
2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
200 ml śmietanki 30% (lub 18% – lżejsza wersja)
60 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
50 g parmezanu (tarty)
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki płatków chili*
1 łyżeczka bazylii suszonej
Sól, pieprz
Ugotuj makaron al dente.
Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i papryką.
Obsmaż na oliwie z masłem na złoto.
Dodaj posiekany czosnek i podsmaż 30–40 sekund.
Dorzuć suszone pomidory, chili i bazylię, zamieszaj.
Wlej śmietankę, duś 3–4 min.
Dodaj parmezan, mieszaj aż powstanie gęsty sos.
Połącz z makaronem i gotowe ✨
Można posypać dodatkowym parmezanem i bazylią.
(Dla 3 porcji całości)
| Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Kalorie |
|---|---|---|---|
| ok. 37 g | ok. 35 g | ok. 67 g | ok. 730 kcal |
śmietankę 30% ➜ na 18%
kurczaka można zastąpić indykiem
makaron zwykły ➜ pełnoziarnisty lub proteinowy