Strona główna » Przepisy » Przepisy » Janssons frestelse » Janssons frestelse

Janssons frestelse

dodaj do ulubionych

Składniki na 4-5 porcji

 
1 kilogram ziemniaków do pieczenia
1 słoiczek anchois lub sardynek
2 białe cebule
1 śmietana 18% (200-250ml)
sól i pieprz
Bułka tarta do posypania zapiekanki
Łyżeczka masła
 
Dno naczynia żaroodpornego natłuść masłem. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój jak na frytki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na maśle, posól i popieprz. Cebula powinna się skarmelizować. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień i dodaj pokrojone anchois lub sardynki. Wymieszaj dokładnie. Częścią ziemniaków wyłóż dno naczynia, posól i popieprz, następnie ułóż warstwę cebuli z anchois i przykryj ziemniakami, które również posól i popieprz. Zapiekankę zalej śmietaną wymieszaną z olejem po anchois lub sardynkach i posyp delikatnie bułką tartą. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 35-45 minut (w zależności od ziemniaków).

Szukasz dania dla całej Twojej rodziny? A może wpadają do Was niezapowiedziani goście? Doskonale wiemy, że zapiekanki podbiły serca wielu osób. Więc oto przepis na szwedzką zapiekankę zwaną Pokusą Janssonsa — niezwykle smaczne i pożywne danie. Z pewnością Janssons frestelse pokochają miłośnicy ziemniaków, ponieważ to główny składnik przepisu. Oprócz tego w zapiekance znajdują się również… ryby! A dokładnie szprotki lub anchois, czyli sardele europejskie.

Janssons frestelse - proste i smaczne!

Janssons frestelse wykonane według naszego przepisu to gwarancja przepysznego obiadu, którym będzie zajadać się cała Twoja rodzina! Uwierz nam — to jedno z prostszych, a jednocześnie smaczniejszych dań! Wystarczy raz przygotować Janssons frestelse według naszego przepisu, a z pewnością zakochasz się w tej potrawie. Smacznego!


Newsletter

 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies oraz przetwarzanie danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu