Jajko jako SUPERFOOD
Niedoceniony SUPERFOOD to? Jajo!
Wszystkie dobrze je znamy i raczej lubimy. I teoretycznie wiemy, że jest bardzo zdrowe. Ale co tak naprawdę daje spożywanie jajek? Ten wpis nie jest długi, ale dowiesz się z niego ciekawych faktów i bardziej świadomie podejdziesz do diety.
W ramach ciekawostki.
Jeśli zastanawiałaś się kiedyś, co było pierwsze - jajko, czy kura? Mam odpowiedź, było to jajko. Przecież zanim powstał taki gatunek, jak kura, z jaj wydostawały się choćby dinozaury. :D To jeśli mamy wyjaśnioną największą zagadkę świata, skupmy się już na tym cudownym jajeczku.
9 powodów, aby jeść jajka
1. Już jedno jajko dziennie chroni przed chorobami serca i układu krążenia, ponieważ zwiększa poziom korzystnych dla niego metabolitów.
2. Dzięki zawartości witaminy B12 dają Ci energię na cały dzień.
3. Wspomagają pracę mózgu - poprawiają pamięć, nastrój i kontrolę mięśni.
4. Regulują cholesterol - ten dobry podnoszą, temu złem mówią SAJONARA!
5. Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
6. Zawierają selen, a więc działają korzystnie na nasz układ immunologiczny.
7. Dzięki zawartości witaminy D zmniejszają stany zapalne w organizmie.
8. Są pełne kwasów Omega-3, co wspomaga przeciwdziałanie artretyzmowi, osteoporozie i chorobie Alzheimera.
9. Duża ilość białka sprawia, że po zjedzeniu jajek długo czujemy się syci, a to wspomaga utratę tłuszczu.
Ugotowanie jajka to tylko kilka minut, a daje szanse na pyszne i zdrowe śniadanie. Na pełnoziarnistej kromce, lub polane olejem lnianym - jajko daje wiele możliwości i zdecydowanie jest Twoim sprzymierzeńcem w drodze do lepszego samopoczucia i jakości życia. Na zdrowie!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG