Strona główna » Przepisy » Przepisy » Briam » Briam

Briam

dodaj do ulubionych

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych diet na świecie, dlatego przygotowaliśmy dla Was grecką propozycją - briam. Przepis jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, a efekt zachwyca przy każdym podaniu. Lokalni Grecy zajadają się tradycyjną potrawą, delektując się idealnie wypieczonymi warzywami w briam - przepis obejmuje typowo greckie połączenia smakowe. Spróbuj dietetycznej zapiekanki warzywnej i poznaj smak słonecznej Grecji!

Briam - przepis:

Składniki na 2 porcje
1 bakłażan
5 ziemniaków
1 duży pomidor malinowy
1 cukinia
3 grube plastry sera feta
1 cebula
8 ząbków czosnku
oliwa do skropienia warzyw
 
Sos
5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki suszonego oregano
3 łyżki suszonej natki pietruszki
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
 
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze sk
órki. Bakłażana, cukinię i ziemniaki pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka.


Naczynie żaroodporne polej odrobiną oliwy i na dnie poukładaj surowe ziemniaki. Skrop je oliwą, posól, popieprz i dodaj 4 ząbki czosnku oraz piórka z 1/2 cebuli. Na ziemniakach poukładaj plastry bakłażana, posól, popieprz i polej oliwą. Następnie ułóż cukinię, posól i popieprz i przykryj plastrami pomidora, którego również posól, popieprz. Na pomidorach poukładaj pozostałe ząbki czosnku oraz cebulę.

Sos do polania zapiekanki.

Wymieszaj 5 łyżek oliwy z suszonym oregano, pietruszką, dodaj nieco soli i pieprzu, wymieszaj. Sosem polej pomidory na zapiekance i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 - 50 minut. Na gorącej zapiekance poukładaj pokrojoną w kostkę fetę. Posyp świeżym ziołami np. bazylią.

Smacznego!
Newsletter

 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies oraz przetwarzanie danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności
Nie pokazuj więcej tego komunikatu